درد شانه ناشی از تندینیتیس ساب اسکپولاریس و روش های مختلف درمان

مقدمه:

تندون ها بافت های طناب مانندی از جنس پروتئینی به اسم کلاژن هستند که عضلات را به استخوان ها متصل می کنند و وظیفه آن ها حرکت دادن مفصل و استخوان های بدن است. به بیماری ای که باعث ملتهب شدن تندون ها می شود، تندینیتیس (Tendinitis) گفته می شود.

بورس ها از کیسه های ساینوویال (مفصلی)که هدفشان اجازه دادن به کشیده شدن و حرکت عضلات و تاندون ها از روی یکدیگر در نواحی که حرکت مکرر انجام میشود، تشکیل شده اند.این کیسه های ساینوویال (مفصلی) به وسیله غشای ساینوویال پوشانده شده اند که حاوی شبکه ای از رگهای خونی اند که مایع ساینووسال را ترشح می کنند. نتایج بورسیتیس (التهاب بورس) در افزایش تولید مایع ساینوویال موجب تورم کیسه های بورس می شود. با استفاده مفرط و نادرست، این بورس ها ممکن است ملتهب، بزرگ و در موقعییت های نادری عفونی شوند.

واحد حرکتی شانه به دلایل متعددی مستعد ابتلا به تندینیتیس است. اول، مفصل در جهت ها و محورهای بسیاری حرکت می کند که این حرکات معمولا تکرارشونده هستند. دوم، حرکات واحد حرکتی شانه با مقاومت توسط زوائد بالایی استخوان کتف همراه است که باعث فشار بیشتر به تندون ها می شود. سوم، خون رسانی به این ناحیه ضعیف است که باعث تاخیر در التیام میکروتوما (آسیب های فیزیکی در سطح میکروسکوپی) می شود. تمام این موارد می توانند باعث تندینیتیس در یکی و با همگی تندون های مفصل شانه شوند. اگر التهاب تندون ادامه پیدا کند باعث کلسیفه (رسوب کلسیم و دیگر مواد معدنی که باعث از دست رفتن انعطاف پذیری تندون می شود) شدن آن می شود که درمان را مشکل تر می کند. تندینیتیس واحد حرکتی شانه در بسیاری موارد با بورسیتیس بورس های اطراف همراه است که باعث درد و ناکارآمدی بیشتر مفصل می شود.

عضله ساب اسکپولاریس (Subscapularis) در سطح جلویی استخوان کتف قرار دارد (زیر استخوان کتف). تندون این عضله به سر استخوان بازو متصل می شود. این عضله مسئول نزدیک کردن بازو به بدن و چرخاندن دست به سمت داخل است.

عضله و تندون ساب اسکپولاریس:

تندون عضله ساب ایکپولاریس مستعد تندینیتیس است. تندینیتیس ساب اسکپولاریس می تواند به دلایل مختلفی اتفاق بی افتد. اول، آسیب های کوچک تکرار شونده که به دلیل سرعت التیام پایین باعث التهاب مزمن تندون می شود. دوم، آسیب های حاد مانند تصادفات رانندگی که با یک حادثه باعث پارگی بخشی از تندون می شوند. درصورتی که تندینیتیس به دلیل میکروترومای تکرار شونده باشد معمولا بورس های اطراف مفصل شانه نیز ملتهب و دردناک می شوند. این آسیب ها معمولا به دلیل سبک زندگی غلط مانند استفاده نادرست از دستگاه های تناسب اندام، کار بیش از حد با ابزار هایی مانند پیچگوشتی و آچار اتفاق می افتد. علائم اولیه معمولا بعد از فعالیت شدید و طولانی مدت ظاهر می شوند و بعد از تمام شدن فعالیت نیز از بین نمی روند. هر حرکتی که نیاز به نزدیک کردن بازو به بدن یا چرخاندن دست به داخل یا پشت بدن داشته باشد، شدت درد را افزایش می دهد.

همانند اکثر بیماری های اسکلتی عضلانی تندنیتیس ساب اسکپولاریس بیشتر در خانم ها اتفاق می افتد و با افزایش سن احتمال بیمار شدن فرد بالا می رود.

به علاوه دردی که گفته شد، بیماران مبتلا به این تندینیتیس به دلیل کاهش دامنه حرکت و کارآمدی مفصل شانه در انجام دادن کارهای روزانه مانند شانه کردن موها، بستن سوتین و بالا بردن دست بالاتر از سر، مشکل دارند. با ادامه بیماری ممکن است بافت عضلانی به دلیل استفاده نشدن تحلیل برود و شانه در جای خودش خشک بشود که این خشکی باعث درد بیشتر و سخت تر شدن درمان می شود. به جز تحلیل عضلات شانه، کلسیم در بافت تندون رسوب می کند که باعث خشکی تندون و افزایش درد بیمار می شود و پروسه درمان را طولانی می کند. تندون های بسیار ملتهب ممکن است حین حرکات شدید به کلی پاره شوند که در صورت پارگی کامل تندون برای درمان بیمار نیاز به عمل جراحی است.

تشخیص درد شانه ناشی از تندینیتیس ساب اسکپولاریس:

درد دائمی بوده و محل اصلی آن در پشت سرشانه است و معمولا برهم زننده خواب بیمار است. در بسیاری موارد بیمار سعی می کند با محدود کردن دامنه حرکت بازو درد را کاهش دهد. با چرخاندن دست به سمت داخل درد افزایش می یابد.

محل اصلی درد در تندینیتیس ساب اسکپولاریس:

برای تشخیص این بیماری مانور های بسیاری وجود دارد. در یکی از این مانور ها از بیمار خواسته می شود تا پشت دست خود را روی کمرش قرار دهد. بیمار مبتلا به این بیماری در هنگام اجرای این مانور افزایش درد خواهد داشت.

رادیوگرافی می توان تندینیتس و رسوب کلسیم در تندون را نشان بدهد، علاوه بر این دو مورد رادیوگرافی می تواند شکستگی های استخوان کتف، ترقوه و بازو را نشان دهد. درد این شکستگی ها ممکن است با درد سندروم های درد شانه اشتباه گرفته شود. درصورت شک پزشک به پارگی تندون های شانه MRI و تصویربرداری سونوگرافی انجام می شوند. بر اساس شرح حال بیمار و تشخیص بیمار ممکن است نیاز به انجام آزمایشات دیگری مانند شمارش کامل سلول های خونی باشد.

تصویر رادیوگرافی: