علل درد انگشتان


درد انگشت می تواند به دلایل زیادی ایجاد شود، از آرتریت و جراحات گرفته تا عفونت ها و بیماری های خودایمنی. گاهی اوقات تشخیص علت بدون آزمایشات گسترده، از جمله آزمایش خون، مطالعات تصویربرداری، مطالعات هدایت عصبی، و استخراج مایع از فضای مفصلی (آرتروسنتز) ممکن است دشوار باشد.

آرتریت

استئوآرتریت OA  یکی از شایع ترین علل درد انگشت، به ویژه در افراد مسن است.
OA همچنین به عنوان "آرتریت سایش و پارگی" شناخته می شود، یک بیماری مرتبط با افزایش سن است که در آن غضروف مفصل به تدریج بدتر می شود و منجر به درد مفاصل، سفتی و تغییر شکل می شود. OA می تواند هر مفصلی را درگیر کند اما در مفاصل کوچکتر انگشتان و شست شایع است.
استئوآرتریت انگشتان با تمرینات انگشت، کمپرس یخ، گرما درمانی، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بدون نسخه NSAIDs، تزریق کورتیزون و در موارد شدید، جایگزینی مفصل درمان می‌شود.

بیماری های خود ایمنی

بیماری های خودایمنی بیماری هایی هستند که در آنها سیستم ایمنی بدن بافت های سالم را با التهاب هدف قرار داده و به آنها حمله می کند. چندین مورد وجود دارد که می تواند به طور مستقیم یا جانبی مفاصل انگشتان را تحت تأثیر قرار دهد

سندرم تونل کارپال

سندرم تونل کارپالCTS  یک بیماری مزمن است که در اثر فشردگی عصب مدیان در مچ دست ایجاد می‌شود و باعث درد، سوزش، بی‌حسی و گزگز در دست‌ها و انگشتان می‌شود. CTS اغلب نتیجه حرکات مکرر دست و مچ است، مانند مشاغلی که شامل تایپ کردن و کار دستی است.

کیست ها

کیست یک پاکت کوچک از بافت پر از مایع یا چرک است که می‌تواند در نتیجه آسیب، عفونت یا مسائل دیگر ایجاد شود. دو نوع وجود دارد که می تواند دست و انگشتان را تحت تاثیر قرار دهد و به طور مستقیم یا غیرمستقیم باعث درد شود

تنوسینوویت De Quervain

التهاب مزمن تاندون های انگشت شست است. این می تواند به دلیل فشار مکرر ناشی از فعالیت هایی مانند فشار دادن دستمال شستشو، گرفتن چوب گلف، بلند کردن کودک یا کوبیدن میخ ایجاد شود. علائم شامل درد، حساسیت به لمس و تورم در پایه شست است.

انقباض دوپویترن

وضعیتی با منشا ناشناخته است که در آن یک یا چند انگشت به طور دائم در حالت خمیده خم می شوند. علت آن ضخیم شدن غیر طبیعی پوست است که باعث می شود یک یا چند انگشت به سمت کف دست منقبض شوند. در نتیجه ضخیم شدن، یک ندول ایجاد می شود که ممکن است دردناک باشد یا نباشد

نقرس

نقرس یک آرتریت التهابی است که افراد عمدتاً آن را با انگشت شست پا مرتبط می‌کنند، اما می‌تواند مفاصل مچ دست و انگشتان را نیز تحت تأثیر قرار دهد و باعث درد شدید، تورم، سفتی و گرما شود. نقرس زمانی رخ می دهد که سطح اسید اوریک بالا در خون باعث تشکیل کریستال در مفاصل شود. حملات نقرس اپیزودیک هستند و اغلب می توانند پس از خوردن غذاهایی مانند صدف که سرشار از پورین هستند رخ دهند.

عفونت ها

بسیاری از عفونت های مختلف باکتریایی و ویروسی می توانند باعث درد انگشت همراه با تورم، قرمزی، گرما و سفتی شوند. برخی از رایج تر عبارتند از:

جراحات

انگشتان و دست ها در هنگام کار، ورزش یا سقوط یا ضربه شدید آسیب پذیر هستند. آنها همچنین می توانند به دلیل حرکات تکراری که فشار تجمعی بر مفاصل یا بافت های همبند ایجاد می کنند، رخ دهند.

نوروپاتی محیطی

نوروپاتی محیطی زمانی اتفاق می‌افتد که اعصابی که در خارج از مغز و نخاع قرار دارند (به نام اعصاب محیطی) آسیب می‌بینند. این آسیب ممکن است به دلیل فشار دادن عصب در هنگام خروج از ستون فقرات یا بیماری یا داروهایی باشد که به غشای محافظ اطراف سلول های عصبی به نام غلاف میلین آسیب می رساند.

سندرم رینود

وضعیتی است که در آن انگشتان دست و گاهی اوقات انگشتان پا در پاسخ به سرما و استرس رنگ پریده، دردناک، گزگز یا متورم می شوند. علائم سندرم رینود ناشی از انقباض عروق خونی کوچک در دست و پا است.

چه زمانی باید به یک پزشک مراجعه کرد؟

اگر درد انگشت شما بیش از یک هفته ادامه داشت، به خصوص اگر به دست یا انگشتان آسیبی ندیده اید، با پزشک خود تماس بگیرید. بسیاری از علل درد و تورم انگشتان به شرایط زمینه ای مربوط می شود.

روش های مختلف درمان

1-لیزر درمانی:

در این روش با استفاده از پرتو لیزر کم توان فرآیند های ضدالتهابی و ترمیمی بافت مفصل فعال می شوند و به التیام هرچه سریع تر مفصل کمک می کنند. به طور میانگین هر جلسه لیزر درمانی 40 دقیقه طول می کشد و برای درمان کامل درد مفاصل اینترفالنجیال به طور میانگین 5 جلسه لیزر درمانی جوابگو است.

2-تزریق کورتیکواستروئید:

کورتیکواستروئیدها اثرات ضد التهابی دارند و به داخل فضای مفصلی تزریق می شوند. کاهش التهاب مفصل، باعث فرصت پیدا کردن بدن برای ترمیم غضروف آسیب دیده می شود. کورتیکواستروئید ها معمولاً با یک داروی بی‌حس کننده ترکیب می‌شود که درد تزریق را کمتر می کند. شروع اثرگذاری تزریق استروئید حدود 24 تا 48 ساعت طول کشیده و دوام آن حدود 3 تا 6 ماه خواهد بود. در صورت فروکش نکردن درد بیمار بعد از 24 تا 48 ساعت، احتمال وجود بیماری دیگری نیز در محل مفصل مطرح می شود مانند التهاب تندون های اطراف مفصل یا اختلال اعصابی که به مفصل ختم می شوند. در صورت وجود چند بیماری با هم دیگر نیاز به اقدام چند جانبه برای درمان همزمان این بیماری ها است.

تزریقات عموما به دو صورت انجام می شوند: هدایت شده و هدایت نشده. در روش هدایت نشده که به عنوان روش لندمارک (landmark) هم شناخته می شود پزشک بدون استفاده از دستگاه تصویربرداری و با استفاده از مشخصات سطحی بدن تزریق را انجام می دهد. در روش هدایت شده پزشک با استفاده از دستگاه فلوروسکوپی یا دستگاه سونوگرافی محل دقیق ساختار های داخلی مفصل را شناسایی می کند و با توجه به آن ها سوزن را به داخل مفصل هدایت می کند. در این روش به دلیل مشاهده لحظه به لحظه سوزن در دستگاه تصویربرداری امکان خطا بسیار کم می شود.

مزیت اصلی دستگاه سونوگرافی نسبت به دستگاه فلوروسکوپی، ساده تر بودن کار با آن و نداشتن عوارض جانبی است. ساده تر بودن کار با دستگاه سونوگرافی امکان خطا را کاهش می دهد و باعث تاثیر بیشتر تزریق می شود. همچنین دستگاه فلوروسکوپی به دلیل تاباندن پرتو های پر قدرت می تواند برای بیمار و پزشک خطرناک باشد.

در کلینیک فوق تخصصی دردشناسی پروفسور دکتر سیروس مومن زاده این تزریق با کمک دستگاه سونوگرافی انجام می شود. استفاده از دستگاه سونوگرافی باعث دید دقیق پزشک به ساختار های داخلی محل تزریق می شود و باعث کاهش عوارض جانبی و تاثیر قوی تر درمان می شود.

همین الان این لینک را جهت تله ویزیت (ویزیت آنلاین) پروفسور دکتر سیروس مومن زاده کلیک کنید.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات پذیرش بیمار
شنبه تا چهار شنبه: 14 تا 17 عصر
تلفن: 88460605-021  ,  88449335-021
تلفن‌همراه:09198172104-09338866615
بالا