-
استراحت و تغییرات در سبک زندگی استراحت کوتاه مدت اجتناب از فعالیتهای تشدید کننده درد ...
-
داروهای مسکن داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن ...
-
فیزیوتراپی تمرینات کششی و تقویتی عضلات کمر ...
-
تزریقات پی آر پی تراپی ...
-
جراحی جراحی برای مشکلات حاد مانند فتق دیسک یا تنگی کانال نخاعی
روشهای مختلف رفع کمر درد در این بخش معرفی میشود.
مصرف دارو
پزشکان داروهای مختلفی را برای تسکین درد کمر مزمن تجویز میکنند. پزشک معالج، دکتر داروساز یا متخصص درد میتواند به سوالاتتان درباره میزان مصرف دارو و عوارض جانبی داروها پاسخ بدهد.
تزریق
تزریق استروئید در فضای اپیدورال (ESI)، ابلیشن عصب، بلوک عصب و دیگر عملهای مبتنی بر تزریق برای تسکین درد کمر مزمن مفیدند. پزشکان زمانی این تزریقها را توصیه میکنند که علت درد را ندانند. همچنین اگر درمان موثر نباشد، این نوع تزریقها گاهی اوقات به تشخیص افتراقی و رد احتمال وجود علل خاصی از کمر درد کمک میکنند. هرچند تزریق درد را برای مدتی خاص کاهش میدهد یا متوقف میکند، اما تزریق راهحل بلندمدتی برای تسکین کمردرد به شمار نمیآید و نباید آن را خودسرانه انجام بدهید. در ادامه تزریقهای متداولی که برای تسکین کمردرد مزمن انجام میشوند، معرفی میشوند.
تزریق اپیدورال
ابلیشن رادیوفرکانسی (RFA)
ابلیشن رادیوفرکانسی یکی از روشهای ایمن و موثر رفع درد کمر است که بیماران آن را به خوبی تحمل میکنند. ابلیشن رادیوفرکانسی به ندرت عوارض نامطلوبی را به دنبال دارد و تنها با احتمال پایین خونریزی و عفونت محل تزریق و ورود الکترود همراه است.
بیمار داروی آرامبخش ملایم را قبل از شروع درمان از طریق سرم دریافت میکند و ناحیه درمان به طور موضعی بیحس میشود تا بیمار ناراحتی کمتری را در طول درمان تحمل کند. به این ترتیب بیمار در طول درمان هوشیار است، اما دردی را احساس نمیکند و میتواند به ارزیابی وضعیت خود کمک کند.
بلوک عصبی
بلوک عصبی با هدف مدیریت درد و پیشگیری از انواع درد انجام میشود. بلوک عصبی غالباً شامل تزریق داروهایی است که مانع از انتقال سیگنال درد از عصبهای معین میشوند. بلوک عصبی روش مناسبی برای تسکین درد محسوب میشود.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی بهترین روش برای درمان کمر درد است. پزشکان معمولاً ابتدا فیزیوتراپی را برای رفع درد کمر توصیه میکنند. بیمار تمرینهای خاصی را تحت نظارت متخصص فیزیوتراپی ستون فقرات انجام میدهد. متخصص تمرینها را با توجه به وضعیت و علائم خاص بیمار توصیه میکند. رمز موفقیت فیزیوتراپی این است که تمرینها را به طور مرتب انجام بدهید.
طب سوزنی
طب سوزنی برای درمان درد کمر مزمن مفید است. متخصص سوزنهای بسیار ظریفی را در نقاط معینی از بدن فرومیکند. برخی متخصصین معتقدند که طب سوزنی میتواند انسدادهایی را که در مسیر عبور انرژی حیات در بدن وجود دارد، از بین ببرد به این گذرگاههای انرژی چی (Qi) گفته میشود.
درمان دستی
مدالیتههای مختلف درمان دستی (کایروپرکتیک) به مدیریت عارضههای مزمن کمردرد از قبیل فتق دیسک کمک میکند. متخصص نیروی ناگهانی کنترل شدهای را با هدف افزایش توانایی و دامنه حرکتی به مفصلها وارد میکند. متخصص درمان دستی در بازیابی عملکرد به بیمار کمک میکند، درد کمر را تسکین میدهد و از آسیبدیدگیهای آتی جلوگیری میکند.
بیوفیدبک
بیوفیدبک نوعی تکنیک بدن ـ ذهن است که در آن بیمار به کمک دستگاههای مختلف میتواند آن دسته از فرآیندهای فیزیکی را آگاهانه کنترل کند که معمولاً به طور خودکار انجام میشوند. از جمله فرآیندهایی که بیوفیدبک به کنترل کردن آنها کمک میکند میتوان به تنفس، ضربان قلب، تنش عضلات و فشار خون اشاره کرد.
امروزه دستگاهها و ابزار بیوفیدبک گوناگونی برای نظارت بر پیشرفت فعالیت و درمان وجود دارد.
یوگا
مطالعات انجام شده بر روی بیماران دچار کمر درد خفیف تا متوسط نشان میدهد که بعضی حرکات یوگا درد را کاهش میدهد و توانایی راه رفتن و حرکت کردن را بهبود میدهد.
ماساژ
جامعه پزشکی به تدریج در حال پذیرش ماساژ به عنوان درمانی موثر برای درمان انواع کمر درد است. پزشکان پذیرفتهاند که میتوان از ماساژ به عنوان درمان مکمل در کنار درمانهای دیگر استفاده کرد. مزایای ماساژ درمانی برای بیماران مبتلا به کمر درد به شرح زیر است:
-
کاهش تنش عضلات: ماساژ درمانی با شل کردن عضلات موجب تسکین درد ناشی از گرفتگی عضلات میشود، انعطافپذیری را افزایش میدهد و حتی به بهبود خواب بیمار کمک میکند.
-
بهبود گردش و جریان خون: وقتی جریان خون بهبود بیاید، مواد مغذی بیشتری به بافتها و عضلات میرسد، در نتیجه درد و ناراحتی عضلانی ناشی از آسیبدیدگیهای بافت نرم، از قبیل کشیدگی عضلات، یا ورزش نامناسب برطرف میشود.
-
افزایش میزان اندورفین: اندورفینها موادی شیمیایی در مغز هستند که احساس خوبی را در ما ایجاد میکنند و ماساژ درمانی با بهبود خلق و خو به رفع اضطراب و افسردگی کمک میکند. اغلب بیماران دچار کمر درد با اضطراب و افسردگی دست و پنجه نرم میکنند؛ وقتی این علائم روانی در اثر افزایش اندورفین از بین میرود، درد بیماران نیز کمتر میشود و سریعتر بهبود مییابند.
جراحی
پزشکان ارتوپد بیش از ۹۵ درصد بیماران مبتلا به کمر درد را بدون جراحی درمان میکنند. اما اگر درمانهای غیرجراحی موثر نباشد، جراحی برای تسکین درد ناشی از آسیبهای اسکلتی ـ عضلانی یا تحت فشار قرار گرفتن شدید عصب توصیه میشود. البته جراحی همواره موفقیتآمیز نیست و شواهد فراوانی وجود ندارد که نشان بدهد جراحی بهترین روش برای درمان بعضی مشکلات کمر است. لازم است بیماران قبل از موافقت با انجام جراحی از تمام خطرات و عوارض احتمالی آن مطلع شوند.